onsdag, april 21, 2010

Full rulle på verksamheten

Idag har det rört på sig på kyrkogården. Dagen började med grävning för att komma åt vattenläckan som jag upptäckte förra veckan. Till sådant arbete behövs rejält yrkesfolk med bra maskiner och verktyg. Första medhjälparen anlände med detta ekipage. På vagnen står en liten Bobcat-grävare, en otroligt smidig maskin till krångliga kyrkogårdsmiljöer.


Det var bara att lasta av grävaren och sätta igång och jobba. Läckan hade vi lokaliserat till en grusgång i anslutning till ett vattenkar på kyrkogården. Vädret var inte det mest önskvärda. Iskalla vindar som förde med sig regnskurar och snö om vartannat.


 Oj, oj, oj, där rök den plana, fina stenläggningen framför vattenkaret. Hur ska jag få det så där slätt och fint igen?


Lite roligt var det också. Jag fick vara "spadgubbe" för första gången i mitt liv. Ni vet den där mannen som brukar stå och luta sig mot en spade i direkt anslutning till en arbetande grävmaskin. Nu vet jag hur det känns. Det är trevligt så länge man får luta sig mot spaden, men väldigt jobbigt när man måste kröka rygg för att ösa jord ur gropen och se till att hålla ledningarna synliga för grävmaskinisten.


Här ser ni problemet: det är definitivt ett hål på det rostiga röret.


Slutligen krävs det någon som är duktig på att fixa rör. Det dök upp inte bara en, utan två rörkrökare! (Undrar om det kommer dubbla räkningar? Glömde fråga!)

En av rörkrökarna blev fångad på bild, och han har godkänt publiceringen i denna blogg - fast han har inte sett bilden i förväg. (Eventuella modelluppdrag går genom mig, så att jag kan få lite procent på arvodena.) Jag kan rekommendera den här gladlynta typen av rörkrökare från trakten, som sprider trivsel omkring sig, och gärna kravlar omkring i lera och iskallt vatten för att åtgärda problem.


Sen var det bara att flytta tillbaka allt material som grävts upp...


Med skyffel och kratta får man släta till det allra sista. Det är ju knappt så det syns att det var ett stort hål i gången alldeles nyss...


Skönt att det blev åtgärdat så här tidigt på säsongen. Nu ligger det moderna ledningar på den här platsen i alla fall. Vi blev klara till lunch, och det var skönt att få komma in i stugvärmen i vaktmästeriet. Sen kom en bil från Östgötafrakt och levererade dressjord som jag beställt.


Lastbilar som tippar... finns det något som är mer intressant att titta på? Igår stod jag och såg på en containerbil när chauffören lyfte upp den fulla containern, körde ut den tomma och lyfte ner den. Jag skulle kunna ta fram en campingstol och sätta mig ner och glo en hel dag på lastbilar som lastar och lossar.


Och så blev jag ju så glad också, igår åkte en knökfull container iväg. Jag hade stått och hoppat på soporna i containern för att kunna fylla på den ännu mer, men någon gång får man ge upp och konstatera att det inte går att fylla den mer. Underbart att få en helt tom container att få fylla från början, alldeles själv.

Lika glad blev jag idag över den här jordhögen. "Min egen" jordhög!


Slutligen dök "klockmannen" upp. Det är en social, mycket trevlig skåning som känner till allt man behöver veta om kyrkklockor. Vilken bra dag jag har haft på jobbet idag. I morgon blir det en begravning.

1 kommentar:

  1. Kära värld vilket jobb! :) Själv har jag precis varit ute (iskallt men klädde mig i varm stickad tröja och halsduk) och vänt i gödsel i odlingsbäddarna och vänt och grävt i komposten... så härligt att arbeta i trädgården! Lite avis på ditt jobb, inte vid vattenläckor kanske, men annars.. :)

    Sanna

    SvaraRadera