fredag, augusti 27, 2010

Höstfägring

Så här års blir det nytt liv i sortimentet hos blomsterhandlare och trädgårdsbutiker. Höstfägringen kommer in och förgyller tillvaron i urnorna där sommarblommorna har gett upp. Höstfägring tycks vara ett samlingsnamn på diverse växter som främst är attraktiva för färgerna och mönstren på bladen. De tål också höstrusket bättre än sommarblommorna.

Därför blev det en sväng till blomsterhandeln, faktiskt redan förra veckan, för att få det snyggt framför kyrkan igen. Pelargonerna i urnorna hade definitivt gett upp, och övriga växter hade inte heller så mycket mer att erbjuda.

Den här växten blev jag omedelbart förtjust i. Kanske för att den är så ostyrig, och så har den fina, smala, gula kanter på bladen. Myrtentry Lemon Queen heter den (Lonicera nitida).

Växten nedan heter enligt etiketten praktlysing Goldilocks (Lysimachia nummularia) och har verkligen gyllengulgröna blad med små gula blommor. Det är så snyggt med hängande rankor. Ett mysterium är dock att det stod "praktlysing" på etiketten. Är inte detta penningblad?

Som kontrast blev det alunrot Blackberry Jam (Heuchera) med otroligt fint mönstrade, mörka blad.

Slutligen fick de sällskap av japansk starr, med det något vintriga namnet Ice Dance (Carex morowii).

Tillsammans ser de ut så här:

I de mindre urnorna blev det myrtentry, alunrot och en kärleksört som heter Lemon Ball.

1 kommentar:

  1. Tror att min förra kommentar försvann. Fick ingen ordverifiering.
    Otroligt vackra växter och plantering. Myrtentry Lemon Queen ska jag ge mig ut på jakt efter

    SvaraRadera