onsdag, december 28, 2011

Adjö Viby församlingshem - Välkommen till ett nytt liv!

Under det gångna året har det pågått en diskussion om Viby församlingshems vara eller icke vara, dvs om en försäljning av fastigheten. Så fattades då beslutet att sälja församlingshemmet och det har nu skett. De nya ägarna kommer snart att ta över.

Undertecknad, till synes helt utan självbevarelsedrift, erbjöd sig frivilligt att TÖMMA församlingshemmet. Ibland har jag undrat hur dum man kan vara. Det har nämligen varit JOBBIGT. Både fysiskt och psykiskt. Stressande framför allt. Vart ska man ta vägen med alla möbler och föremål? Det har varit den stora frågan.

Uppslutningen och engagemanget kring församlingshemmet har dock varit påtagligt från en liten skara engagerade människor, och jag har fått hjälp med både tips och konkret möbelkånkande. Nu är församlingshemmet tömt, så när som på några få föremål som står i källaren. De kommer snart att köras ut till sina nya "hem". Och jag känner också för att åka hem, gärna till ett vilohem.

Bland mina fotografier hittade jag en bild på församlingshemmet. Bilden är en av de allra första jag tog när jag blev anställd förra våren.

Känslor av nostalgi väcktes till liv av bilden. Det allra sorgligaste är att damen som bodde i lägenheten på övervåningen har flyttat. Det blev väldigt tomt efter henne. Allt gott man kan säga om en människa, kan man säga om henne. När jag kom till jobbet mörka vintermorgonar brukade jag titta upp mot hennes fönster för att se om hon stigit upp. Så snart det ljusnade, möttes vi med varsin snöskyffel. Om jag inte var tillräckligt snabb, hann hon förflytta enorma mängder snö innan jag fått igång snöslungan. Har aldrig mött hennes like på det området.

Oavsett årstid fick vi ofta en liten pratstund när hon gick ut för att hämta tidningen eller posten. Och högtidsstund då det blev kafferep, med goda hembakade kakor i mängder, i hennes kök eller i trädgården på baksidan. Det var hon som höll ordning på församlingshemmet. Jag skötte bara gräsklippningen.

Nu är det dags för ett nytt kapitel i församlingshemmets historia. En ny familj ska flytta in. Jag hoppas innerligt att de kommer att känna sig välkomna i Viby, med kyrkan som närmaste granne.

1 kommentar:

  1. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt kreativt År!
    Kram Anneli

    SvaraRadera