söndag, februari 06, 2011

Mjölby Stenhuggeri - ett studiebesök

Så här års står vissa arbeten stilla. Om inte snön legat så tjockt på kyrkogården, skulle jag ha sysslat med anläggningsarbete och föryngring av vissa häckar. Nu har jag i stället fått tid till planering, både vad gäller åtgärder och att göra en realistisk tidsplan för åtgärderna.

Det finns två områden på kyrkogården som känns angelägna att fixa till. Ett av dem, minneslunden, är ju redan ett pågående projekt. Ett annat är att utarbeta ett förslag till en urngravlund. Det är med anledning av det sistnämnda som jag gjorde ett studiebesök på Mjölby Stenhuggeri. Jag ville veta mer om hur man kan utforma gravlunden med tanke på gravstenarnas storlek och form.Stenhuggeriet ligger utmed Vetagatan i Albacken i Mjölby och där arbetar Tomas och Håkan. När det gäller fotomodellandet var de lite svårflirtade först, men sen ställde de förstås upp. Tomas till vänster och Håkan till höger. I det här rummet görs mallarna till gravstenstexterna.


Här är verkstaden där stenarna skärs till.Den här gigantiska, och mycket tunga, stenen har en särskild historia. Den kommer från en kyrkogård där det finns ett område där gravstenarna har en viss ålder och stil. För att inte förändra utseendet alltför mycket på området, tillåts inga moderna gravstenar. Denna sten har tidigare markerat en grav som nu är återlämnad. Även stenen har då återlämnats till kyrkan, och nu har gravstenen hyrts ut till en ny gravrättsinnehavare. Jag hade aldrig hört talas om ett liknande förfarande, men nu vet jag bättre :) Det är ju fantastiskt bra att även gravstenar kan återvinnas på ett sånt här sätt.


Studiebesöket var väldigt givande. Jag fick svar på alla tänkbara frågor och fick också se stenar som kan vara aktuella för den typ av gravplats som jag planerar. Tyvärr kan jag inte visa bilder på dem, eftersom det redan var namn ingraverade på stenarna, men jag återkommer förstås när jag har lämpliga bilder att visa.

Ett stort tack till Tomas och Håkan för vänligt bemötande! Det är min personliga uppfattning att både servicenivån och yrkeskunskapen är hög på deras företag, och det var väldigt givande att få en liten inblick i deras arbete.

1 kommentar:

  1. Det här var intressant, tack för att du delar med dig!
    Vilket mångsidigt jobb du har!
    Kram!

    SvaraRadera