torsdag, februari 17, 2011

Vaktmästare på rymmen

Igår, onsdag, hade ett par kollegor och jag en avtalad tid för att lämna in en mässhake för lagning i Klockrike. Att jag ville följa med, berodde dels på att det rörde en mässhake från "min" kyrka, och så brukar såna besök generera en massa ny kunskap. Och det gjorde det verkligen.

På vägen dit passerade vi Älvestad kyrka. Den totalförstördes i en brand den 29 mars 2007, och nu är den under uppbyggnad sen ett par år tillbaka. När vi passerade kyrkan på vägen till Klockrike, sa vi att vi tittar in där på tillbakavägen...

I systugan passade jag på att ställa alla möjliga frågor om kyrklig textil, och det blev ett väldigt givande och lättsamt samtal om både det ena och andra. Mässhaken kommer att bli lagad med största omsorg. En axelsöm har börjat gå upp, och sidentyget runt halsringningen har blivit slitet. Mässhaken är cirka 50 år gammal, så det är ju inte konstigt om den behöver lite omsorg.

På vägen hem stannade vi då vid Älvestad kyrka. Byggställningar med plast omsluter hela byggnaden och på dörren stod det att obehöriga inte har tillträde. Men vi klev in ändå, och hamnade direkt i det blivande kyrkorummet.


Vi hälsade på byggjobbarna, men kunde ju inte gärna störa dem med alla våra frågor. Strax därpå anlände en man som tycktes utsänd för vår nyfikenhets skull! Han var mycket engagerad i arbetet med kyrkan, var både kyrkvärd och ledamot i fastighetsnämnden. Och han kunde också berätta om räddningsinsatsen då kyrkan brann. I stort sett alla lösa inventarier räddades undan branden, men kyrkan gick inte att rädda.


Ny bygger man upp kyrkan igen. Planlösningen blir annorlunda mot tidigare. Anpassning av lokalerna till modernare tiders behov görs. I kyrkans utsmyckning finns spår från både medeltid och nutid. Här är en vägg med ett hundratal handavtryck från bybor som ville vara med och lämna spår efter sig. Den mörka biten är en medeltida (?) tegelsten som hittats i kyrkan, och som någon redan då lämnat sitt handavtryck på. Det gamla möter det nya.


Under branden föll en del av den invändiga putsen ner och avslöjade delar av medeltida kalkmålningar. Självklart har dessa bildfragment sparats och från den här väggen tittar en medeltida man med blå mössa ner på församlingen.


Här är en närbild på mannen med mössan och stjärnorna runt hans huvud.


Med detta besök fick dagen ett oväntat och välkommet innehåll. Ibland lönar det sig att vara spontan. Älvestad kyrka är tänkt att invigas om tre månader, med biskopen som celeber gäst. Visst vore det roligt att vara med då, men förmodligen är det ganska många andra som tänker likadant. För min del blir det nog ett besök där lite senare på året, kanske under semestern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar