tisdag, februari 22, 2011

Ordentligt eller inte - det är frågan

Ibland är det bra att göra en sak ordentligt. Ibland kan man slarva igenom något, utan att det får några särskilda konsekvenser. Sen gäller det bara att ha omdöme och kunskap att välja när man ska vara ordentlig och när man kan vara lite mindre ordentlig.

Ta det här med elektricitet. Allt som har med el att göra, känns angeläget att göra ordentligt. Följderna av slarv på det området skulle bli mer allvarliga, än om jag skulle slarva med att putsa mina skor. Eller lämna disken till dagen därpå. Ja, ni förstår vad jag menar.

Förra veckan fick jag hjälp av en ljudtekniker att reda ut om det går att koppla in en cd-spelare på ljudanläggningen i kyrkan. Det visade sig vara möjligt. Så skulle ljudteknikern också kontrollera om hörselslingan fungerar. Det har nämligen förts fram synpunkter... Hörselslingan fungerade inte! Ljudteknikern gissade att det var något fel med strömkabeln, bytte den, och fick hörselslingan att fungera perfekt.

Nyfiken som jag är, tog jag hem den felande kabeln, skruvade isär kontakten och... titta noga. Ska det se ut så här? Finns det något man kunde gjort lite mera ORDENTLIGT?


Lite el-lära från en komplett el-okunnig kyrkvaktmästare (undertecknad): om man hade varit mindre lat och mer ordentligt, kunde man ha klippt den gulgröna (jord) kabeln lite kortare. Då hade man sluppit knöla ihop den på detta vis. För i detta ihopknölade tillstånd ville den liksom ut ur kontakten, och då drog den de andra två kablarna med sig, varvid den blå spjärnade emot för den var lite bättre fastsatt, och den svarta lossnade och glappade.

Det där hade man ju kunnat fixa på ett par minuter, och sluppit betala för hjälp med felsökning och sluppit köpa en ny kabel. Ordentligt eller inte - det är frågan...

2 kommentarer:

 1. Det gäller att lägga energin på rätt saker. Men tyvärr är det inte alltid så lätt att alltid avgöra vad som är "rätt".

  Har ett underbart citat uppsatt över mitt skrivbord på jobbet:
  "Det finns ingenting så meningslöst som ett kompetent utförande av något som överhuvudtaget inte borde göras"

  Jag har nog mer det behovet - att inse att good enough räcker ibland - allt behöver inte "vara perfekt".

  Men den där kontakten kunde de åtminstone har gjort good enough;-)

  Ha en skön vecka!

  kram
  /Anneli

  SvaraRadera
 2. Jorden kabeln ska vara så för att kabeln slits av från kontakten så ska jorden lossna sist, om jorden slits av först kan objektet den är kopplad till bli strömförande.
  Så alla kablar som kopplas i kontakter så är det livsviktigt att jorden är längre så att den lossnar sist.

  SvaraRadera