fredag, januari 07, 2011

Trettondagsmässan - vaktmästarn's mardröm

Ibland blir det inte som man tror. Det började redan på onsdagen, då folk började höra av sig angående ljusmässan med konsert som skulle anordnas på trettondagen. Det visade sig att det figurerade tre olika tidpunkter för denna ljusmässa, men bara en av dem kunde ju vara den riktiga. Frågan var nu vilken?

De som ringde mig, fick förstås svar. De som åkte till kyrkan fick också svar, genom ett anslag som satt på kyrkporten. De som tog kontakt med någon annan som visste, fick väl också svar. Övriga, förmodar jag, fick väl leva i förvirring.

Eftersom det snöat en hel del, och det skulle tändas en massa ljus i kyrkan, var jag på plats i mycket god tid på trettondagen. Snöröjningen gick fint, och jag slängde ut både salt och grus för att undvika benbrott på besökarna. Efter omklädning till gudstjänstanpassad klädsel, tog jag mig an förberedelserna inne i kyrkan, allt medan den inbjudna solisten och kören övade.

Sen började jag tända alla ljus. Det tog nästan en timme, och under tiden hade folk börjat strömma in i kyrkan. Så började gudstjänsten/konserten och jag insåg omedelbart att något var fel med ljudanläggningen. Bara en av tre högtalare fungerade. Det gick knappt att uppfatta vad prästen sa. Sången hördes dock bättre, så förhoppningsvis plågades inte kyrkobesökarna lika mycket av ljudproblemet som jag gjorde.

Ljudanläggningen alltså... den användes i en gudstjänst för mindre än en vecka sen, och allt fungerade som vanligt. Nu fungerade inget som det skulle. Prästens röst kunde höras, trots att den kanal som hans headset var kopplad till var nerdragen till noll. Borde alltså inte hörts alls. Jag fick förlita mig till att han skulle vara tyst (dvs inte viska något till personen som satt bredvid honom) medan sångartisten sjöng i sin mikrofon, för annars skulle båda ha hörts samtidigt. Det här borde väl inte kunna hända?!?

Vid ett tillfälle under mässan blev det en hiskelig rundgång i ljudanläggningen, helt utan förvarning, eftersom jag inte hade fingrat på knapparna över huvud taget. Nu undrar jag bara - har ljudanläggningen gått sönder, eller är det någon amatör som har kopplat om något? Som har skruvat och tryckt på knapparna utan att begripa vad de var till för?

Jag vägrar att tro att det var Vår Herre som ville förta allas vår glädje över en fin och stämningsfull gudstjänst. Eller... kanske var det dags att utsätta den "nya" vaktmästar'n för prövning? Jag får nog erkänna att jag inte riktigt hängde med i bönen, eftersom jag var så arg och uppstressad över ljudet... kanske jag missade det där med "och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda" ...men nej, vi körde ju inte ens den versionen, vi läste den "gamla" Fader Vår. Jag begriper ingenting.

2 kommentarer:

 1. Det var en händelsefull trettondag. Har du lyckats reda ut vad problemet med ljudet berodde på?

  SvaraRadera
 2. Låter som det är underbar mässa. Kyrkor fyllda levande ljus - är alltid något speciellt!

  Tråkigt att det då ska bli problem - men du gjorde vad du kunde!!

  Kan inte låta bli att le lite...... Fick en bild i huvudet som hämtad från någon komedi. En präst med mikrofon som inte vet att den är på.....
  Kan gå hur som helst;-)
  Så det kanske ändå gick ganska bra...?? ;-)

  kram

  SvaraRadera