fredag, november 05, 2010

Vad man hittar i soporna

På kyrkogården finns tre soptunnor. De är av den typen att man sätter en plastsäck i dem. När säcken är full, får man lyfta den från soptunnan och upp på den lilla vagnen som dras efter gräsklipparen. Oftast går allt bra. Men i tider då många kommer och byter växter i gravrabatterna, blir säckarna både överfulla och tunga. Det brukar heller inte vara något problem, för jag håller säcken nära kroppen och knuffar på med ena benet.


Problem uppstår när människor lägger olämpliga saker i säckarna. Det kan till exempel vara föremål av glas eller metall. Igår hittade jag den här gravlyktan. Jag såg den inte när jag öppnade soptunnelocket, för den var insvept i en plastkasse. Men när jag lyfte säcken, skars den genast sönder av lyktan. Det är sällan jag blir riktigt arg, men sånt kan få mig arg på en tusendels sekund. I våras fick jag skärsår på benet av något liknande och det tog ett tag innan det läkte. Hur snuskigt är inte det?


Mer humor går att applicera på nästa fynd. I sopsäcken ligger en kasse med - höstlöv! Ganska vanligt så här års. Folk vill göra fint i gravrabatterna, och plockar bort vartenda löv som hamnat där. Att det står stora träd fulla med gula löv precis intill hindrar dem inte från att putsa och fiffa. Men faktum är att så snart de lagt sina löv i soptunnan, och gått sin väg, är gravrabatten faktiskt täckt av dem igen.

Intressant hur olika synsätt vi kan ha på ett så naturligt fenomen som att träden släpper sina löv under en period på året. Varför ska man önska att det är tipptopp och jätteprydligt precis hela tiden? För mig känns det poänglöst att jaga vartenda löv. Njut av de vackra lövens förlåtande täcke. Naturen har sin gång även på kyrkogården.

1 kommentar:

 1. Tack och lov att du inte gjorde dig illa!!
  Jag svårt att tro att någon gör så av ondska - men samtidigt är det konstigt att man inte tänker steget längre.....

  Det är som att spola ned saker i toaletten..., många tycks tro att det försvinner i något svart hål..... Jag tänker både på saker som sätter sig fast i reningsverk m.m., men framförallt skadliga kemikalier, mediciner m.m. som kommer ut i våra vattendrag så småningom.

  Ta hand om dig!

  kram
  Anneli

  SvaraRadera