söndag, oktober 31, 2010

Kyrktak kan man irritera sig på

I år skulle taken på kyrkan och gravkapellet ses över. Byggnaderna har spåntak och kräver därmed också särskild expertis för åtgärderna. Delar som är i gott skick ska tjäras, dåliga bitar bytas ut och där det redan fattas spån, ska det förstås läggas på nya. Två mindre tak ska läggas om helt och hållet.

När arbetena påbörjades, såg det ut så här.

Högst upp på taket, i bortre änden, kan man skymta en av personerna som har jobbat med att få taket i ordning. I det perspektivet känner jag mig nöjd med mitt arbete på marknivå. Tyvärr har arbetena försenats på grund av vädret. Det börjar kännas som en seg följetong. Sånt brukar inte bekymra mig, men när det förde med sig konkreta negativa konsekvenser, blev jag... irriterad.

En morgon för några veckor sedan upptäckte jag att det läckt in vatten i sakristian. Mattan därinne var dyngsur. Eftersom det ligger ett rum ovanför, var det ju uppenbart att det även fanns vatten där någonstans. Regnvattnet hade letat sig in utmed ytterväggen på övervåningen, sen runnit in i golvet, och därefter läckt in genom taket i rummet nedanför, in i sakristian.

Åtgärd: ringa och informera, samt rådgöra med en högt respekterad person i fastighetsnämnden, och därefter åka och hyra en avfuktare. Avfuktaren fick gå en vecka i sakristian och en vecka i rummet ovanför. Under tiden blev taket fixat. Allt frid och fröjd.

I måndags möttes jag av denna syn i brudkammaren i kyrkan.
Helgens tjänstgörande vaktmästare hade fått lyfta undan möbler, hänga upp mattan, samt sätta en hink där vatten droppade ner från taket. Det hade även runnit in vatten längs med ytterväggen.

Då kändes det extra irriterande, för jag hade nämligen returnerat avfuktaren till uthyrningsfirman två dagar tidigare, och nu var det bara att sätta sig i bilen och åka och hyra den igen!

Det mest positiva är att inga av mässhakarna har blivit förstörda, vare sig de nya eller de riktigt gamla. Jag tror faktiskt att Vår Herre höll sin hand över dem hela tiden droppandet pågick. Nu ser jag fram emot ett nytt tak som ett barn ser fram emot julafton. Så roligt det ska bli när det äntligen blir klart!

2 kommentarer:

  1. Å nu när jag tittar här ser jag att det är Viby kyrka. Vad kul! Nu vet jag vem du är också. Det blev jättefint i kyrkan..jag är så nöjd.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Hoppas taket blir klart snart så du slipper hålla på att hyra avfuktare och vakta. kram

    SvaraRadera