fredag, oktober 15, 2010

Sommarblommornas öde

I samband med att en kollega och jag åkte på komposteringskurs, uppkom också en diskussion kring vår verksamhet hemma. Kommunens miljöinspektör har rekommenderat oss att kompostera visst material, hellre än att vi slänger i det en container som sen körs bort. Miljöinspektören har helt rätt. Det är mer miljövänligt att ta hand om materialet på plats och återvinna det, och samtidigt undvika onödiga transporter.

Men om man ska anlägga en kompost måste man ha rätt sorts material i rätt mängd och en plats som är lämplig att lägga det på. Det behövs också maskiner för hanteringen av komposten, samt tid avsatt för denna hantering. Plus kunskap att göra det på rätt sätt. Att vi har gått en kurs är bara början. Sen måste man sätta sig in i lagar och regler, och det finns många aspekter att ta hänsyn till. Det där man gör hemma, slänger allt möjligt trädgårdsavfall i en hög i utkanten av trädgården, fungerar inte på en kyrkogård.

Vi kom fram till att vi redan återför en massa material på plats. Vi använder inte uppsamlare när vi klipper gräs, utan det återgår direkt i gräsmattorna. Det är ju multiklipp som gäller numera. När vi har klippt häckarna, kör vi bara över rubbet med gräsklipparna, och så återgår även det materialet direkt till marken. Samma sak med höstlöven. Särskilda lövklippningsknivar monteras på gräsklipparna, och sen mal vi sönder rubbet.

Så återstår då penséerna från vårplanteringen, och sommarblommorna som tas upp på höstkanten. Ja, de har ju hittills hamnat i containern. Då tänkte jag, att det kanske går att klippa ner dem också. Så jag testade, och det gick alldeles utmärkt. De sista isbegoniorna togs upp och slängdes på gräsmattan. Sen körde jag över dem med gräsklipparen. Här ser ni resultatet.

Före:


Efter:
Skulle man dessutom slänga ut lite dressjord ovanpå gräsmattorna, skulle ingen ens kunna misstänka att det ligger söndermalda isbegonior här. Det känns nästan lite fånigt att tänka på att man tidigare forslat bort så mycket växter.

Sen är det ju så, att jag har anlagt en pytteliten kompost ändå, bara för att testa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar