söndag, september 11, 2011

Styrketräning

Med hänvisning till rubriken - vad har styrketräning med arbetet som kyrkvaktmästare att göra? Enligt mig - massor. Om jag inte tränade, skulle jag inte orka med jobbet. Så enkelt är det. Arbetet är tidvis tungt och innebär ibland en opraktisk, oergonomisk kroppsställning. Ett exempel på detta är häckklippning.

Nyligen putsade jag till en gammal idegranshäck som är cirka 140 cm hög och dryga halvmetern bred. Jag är 158 cm lång och väger 60 kg och arbetar med en motoriserad häcksax strax över axelhöjd. Otränade rygg- och magmuskler hade garanterat resulterat i värk rätt så omgående. Nu klarade jag mig med en värkande axel som krånglar titt som tätt. Men ingen ryggvärk!!!

Styrketräning är något som jag tror får alla människor att må bättre. Jag är glad att jag började med styrketräningen för snart fyra år sen. Tidvis har jag hoppat över den veckor i sträck, men det fungerar naturligtvis inte i längden att göra så. Mitt mål det senaste året har varit att träna två gånger i veckan. Det har tyvärr inte fungerat. Så fort det kört ihop sig på jobbet, med mycket att göra och hålla reda på, så har jag hoppat över träningen. Vips har det gått två veckor mellan träningspassen.

Nu har jag rannsakat mitt beteende och orsakerna till det, och kommit fram till ett nytt träningsupplägg. Hädanefter tränar jag varje morgon före jobbet, måndag till fredag. Passen blir kortare och mer intensiva och jag slipper fundera över vilken dag jag ska träna. Varje morgon börjar likadant och ger en god grund för resten av dagen. Rutiner underlättar i det här sammanhanget. Det ger också vissa positiva sidoeffekter, bland annat kräver träningen att man äter bra mat vid rätt tidpunkt, något som jag aldrig tidigare tagit någon större hänsyn till. Att dålig kosthållning har många nackdelar känner vi väl alla till...

Vi ses på gymmet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar