fredag, mars 04, 2011

Studiebesök - Gränna kyrka del 2

Jag lovade ju att återkomma med fler bilder från vackra Gränna kyrka och här kommer interiörvyerna. Kyrkan återuppbyggdes 1895 efter att ha blivit totalförstörd av en brand 1889. Sedan har den restaurerats två gånger under 1900-talet.

Atmosfären i kyrkan andas harmoni och vila. Kyrkbänkarna och taket är målade i underbara nyanser av grönt. Att träda in här var som att komma in i en lövskog.

Koret med sina fantastiska glasmålningar! De snidade figurerna som är utplacerade runt altaret har ingått i ett altarskåp från 1722.

Det finns inte ord att beskriva denna skönhet. Om jag arbetade i den här kyrkan, skulle jag ta med mig en kudde och lägga mig ner på golvet och titta på fönstren då och då. Det är min övertygelse att vi människor behöver den typen av vilsam sysselsättning ibland.
 


Mönster, färg, skönhet. Om jag hade tid, skulle jag kopiera ett sånt här fönster och brodera en bonad, så nära originalmönstret som möjligt. Så skulle jag hänga upp bonaden på en vägg hemma och låtsas att vi har ett äkta kyrkfönster i vår lilla stuga. (Låter det som om vaktmästar'n har spårat ur helt?)


Nedan en vy över södra läktaren. Längst ner i högra hörnet står ett mycket speciellt stycke kulturhistoria.

Ett riktigt gammalt sakramentskåp. Senmedeltid. Tanken svindlar. Att det kan finnas något så gammalt, i så gott skick bevarat. Otroligt!

Västra läktaren med orgeln.


Predikstolen har ett underligt tak med spiror med stjärnor längst upp i spetsarna. Själva predikstolen ser ut som en kalk. Det framgår inte av bilden, men den står på en fot på kyrkgolvet.

Ljusbäraren som fångade vår uppmärksamhet så snart vi klivit in i kyrkan. Min kollega blev överförtjust i den. Tro, hopp och kärlek.

Smart stolsförvaring. Kanske inte någon särskilt upphetsande syn för en turist eller kyrkjägare, men ur vaktmästarsynpunkt är detta en mycket intressant detalj. Snyggt och praktiskt. Vill ha! Verkligen. Den här lösningen skulle passa Viby kyrka bättre än den nuvarande. Måste hem och mäta, räkna och inleda förhandlingar...

Avslutningsvis en titt uppåt de högre höjderna. Vacker stjärna i taket, där en ljuskrona hänger ner. Vilken skönhet!

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till damen på pastorsexpeditionen som var så vänlig när jag ringde och frågade om vi kunde få se kyrkan, och ett lika stort tack till den trevliga vaktmästare som vi sedan träffade inne i kyrkan. Såna här studiebesök känns oerhört inspirerande och det motverkar den hemmablindhet som man annars lätt drabbas av.

Självklart trotsade vi kylan och snålblåsten och åkte ner till griftegården också. Även om det låg ett lager snö över gravarna, tog vi en kort promenad och fattade beslutet att komma tillbaka senare i år för att se anläggningen i sommarskrud. Bilder på den vintriga griftegården kommer inom kort.

Tack för att du tittar in här. Önskar dig en lugn och skön helg! Själv ska jag jobba lite i helgen :)
Vaktmästar'n

1 kommentar:

  1. Härliga bilder! Och vad fint du har här på bloggen (jag har ju varit i ide ett tag och har inte hälsat på :)

    Hoppas att du har en superhärlig lördag,

    Kram, Helene

    SvaraRadera