tisdag, mars 23, 2010

Anställningsintervjuer

Så här års börjar kyrkorna anställa de säsongsarbetare som får följa hela växtsäsongen. För cirka två veckor sedan var jag inte bara på en, utan två anställningsintervjuer. Två olika pastorat, två helt olika upplägg på intervjuerna.

Den första intervjun kändes informell och avslappnad, även om frågorna och samtalsämnena var i högsta grad seriösa. Två representanter från två helt olika grenar av kyrkans verksamhet höll i intervjun. Efter intervjun fick jag träffa två av vaktmästarna som visade mig den kyrka som fanns på orten, och därefter ytterligare en vaktmästare som visade mig garagen med alla maskiner, samt de otroligt fina, fräscha personalutrymmena. Alla var mycket vänliga, trevliga och glada. Jag kände mig själv glad över att ha fått komma dit och träffa alla dessa fina människor.

Den andra intervjun som jag var på två dagar senare, var helt annorlunda. Mycket mer formell. Där satt sex personer i ett konferensrum. Tre av dem var jag bekant med, ytterligare en av dem kände jag igen, och två var jag helt obekant med. Då kände jag att det är tur att jag är gammal lärare och van vid att möta människor i sammanhang där man snabbt behöver etablera förtroende. Att bli drabbad av nervositet i ett sånt läge gynnar ingen.

Efteråt undrade jag väldigt mycket över utfallet. Hur hade det gått? Vad tyckte de? Hur blir det nu? Får jag något jobb?

Resultatet blev i alla fall att jag blev erbjuden BÅDA jobben! Det kändes helt fantastiskt. Hur många arbetslösa får uppleva den känslan? Här har man gått i drygt två år och vikarierat lite här och där, jobbat säsong en omgång, och sökt alla möjliga jobb utan resultat. Sen händer detta!

Ett av jobben var en säsongsanställning med eventuell möjlighet till förlängning. Det andra var en tillsvidareanställning, så den var första prioritet för mig, och det var den jag valde att tacka ja till. Snart börjar jag alltså att jobba! Jag får en "egen" kyrka och kyrkogård att sköta och ansvara för.

Fördelarna med tjänsten är många. Bland annat blir det ett relativt kort pendlingsavstånd hemifrån, cirka tre mil. Dessutom har jag jobbat där förut, så jag vet ungefär vad det kommer att innebära. Jag får bra arbetskamrater. De andra vaktmästarna känns redan som gamla bekanta sedan jag vikarierade där, för vi har hållit kontakt med varandra även då jag varit arbetslös eller arbetat någon annanstans. Ja, det finns ett antal fördelar med jobbet. Nackdelarna lär man väl också få känna av, men det är inget jag kommer att fördjupa mig i, om det inte blir absolut nödvändigt.

Arbetslöshet är ingen höjdare. Nu väntar jag på besked om när jag får börja jobba...

5 kommentarer:

 1. Grattis!

  Håller tummarna!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja jag säljer på "distans".

  Trevlig kväll!

  Mariette

  SvaraRadera
 3. Grattis! Lycka till med et nya jobbet. Låter härligt med en lång säsong med mycket frisk luft och allt vackert att se på. /Malin Sj

  SvaraRadera