fredag, juli 16, 2010

Fjärilsrabatten

Under juli månad har jag lagt ner mycket arbete i minneslunden. Första åtgärden var att snygga till den stora rabatten mot gravkapellet. Där fanns tidigare uppstammade forsythior som tagit stryk under vintern. Jag grävde bort dem, och två av dem har fått en ny växtplats och har skjutit rotskott i mängder.

Planen var att plantera fjärilsväxter i rabatten, och arbetet har fortgått i omgångar med att förbereda för plantering, planera inköp, göra en budget (som självklart sprack) och slutligen plantera. Det återstår ännu en del arbete, men fjärilsrabatten är nu nästan färdigplanterad. Och budgeten är nog överskriden med dubbla beloppet...

Här förbereds det. En del av lerjorden grävdes bort och mullhaltig planteringsjord blandades med den som var kvar. Längst till vänster ett stort bestånd av någon slags höstaster som bredde ut sig mer och mer. Allihop grävdes bort och fick en ny växtplats på ett annat ställe. De utgjorde bara en stor grön, ointressant massa där de stod.


Sen åkte jag till Växthuset Mobilia som ligger bara ett par kilometer bort. De har kunnig och väldigt trevlig personal och man får verkligen den service och uppmärksamhet som en kund kan önska. Med tanke på den begränsade ytan, erbjuder de ändå ett rätt rikligt sortiment av växter, och det de inte har hemma, går att beställa.

Det här var andra lasset med växter. Skuffen full...


När jag trodde att jag plockat färdigt i butiken, fick jag syn på denna skönhet. En välväxt helenaros som heter Lykkefund. Ett impulsköp, som samtidigt gav mig en idé om hur minneslunden kan bli lite mer "ombonad". Nu måste det ju byggas en spaljé någonstans... Rosruskan fick åka i framsätet, för den var för hög för att få plats i skuffen.


Lykkefund producerar klasar av underbart väldoftande små vita rosor.


Fram med gräsklippare och vagn, lasta och åka ner och plantera.


Just nu ser det ut så här. Det är mest gröna ruskor här och där, inte så mycket som blommar ännu. Allt utom vildvinet, kantnepetan och lavendeln är nyplanterat.

Här finns nu syrenbuddlejor, rosenflockel, krusmynta, kungsmynta, röd solhatt, anisisop, kärleksört, stäppsalvia, rysk martorn och höstvädd. I framkanten har jag planterat små vivor som jag fått av en av alla dessa vänliga kyrkogårdsbesökare. En dam som sköter sin mans grav med stor noggrannhet, och som varje år ansar och gallrar vivorna i gravrabatten. Jag bad helt enkelt att få de rötter och plantor som hon rensade bort, och de finns nu i fjärilsrabatten.


Anisisopen har redan hunnit växa till sig. Det var en av de första sorterna som jag planterade, och jag är mycket nöjd med resultatet.


Rysk martorn och höstvädd fick jag beställa, och jag fick dem nu i veckan. Gissa om jag blev glad för att de hann komma innan min semester! Höstvädden har otroligt fina, stora blommor i en underbar färgnyans.


En klematis har också hamnat där, men inte för att locka fjärilar, utan för att försöka dölja det tråkiga trappräcket bakom. Jula säljer en tvättlina som nästan är genomskinlig, och som fungerar bra till klematis att klättra på.

Min mor har grävt upp plantor av sina underbara, gammaldags rosor som hon har i sin trädgård, och ett par av dem hamnade i fjärilsrabatten. Så småningom hoppas jag att de ska blomma på detta vis:


Allt detta arbete har varit ett nöje, en vilopaus från trimning och ogräsrensning, därför att det här är en av mina drömmar som håller på att bli verklighet. Jag har haft den här drömmen så länge, och den föddes långt innan jag ens fick det här jobbet som vaktmästare. Drömmen fanns redan innan jobbet ens annonserades ut. Ibland tänker jag att det är märkligt hur saker faller på plats. De kunde ju faktiskt valt någon annan av alla dem som sökte vaktmästartjänsten. Skulle det ha blivit en fjärilsrabatt då?

2 kommentarer:

 1. Rysk martorn har jag försökt odla i flera år utan att lyckas, men nu verkar den komma igen. Tänk att ha en så engagerad vaktmästare som du på en kyrkogård1

  SvaraRadera
 2. Hej där!
  Annorlunda och intressant arbete att få lite mer insyn i.
  Lycka till med dina projekt, det ser väldigt fint ut:-)
  Ha det gott! Hillevi

  SvaraRadera