måndag, februari 08, 2010

Snart börjar säsongen!

Snart börjar utomhusarbetena hopa sig. En del arbetsgivare börjar se sig om efter förstärkning inför säsongen. Undertecknad hoppas givetvis på att få en anställning någonstans. Det har varit stiltje på arbetsmarknaden under vintern för min del. Men sent i höstas fick jag hoppa in som vikarie i det pastorat som jag själv tillhör. Det är förstås alltid lika roligt, för jag trivs så bra där!


Här kommer några bilder från fina Veta kyrka i Östergötland. Solen lyste och himlen var blå, men det som inte syns på bilden är att det var riktigt ruggig kyla hela dagarna. Tur då att en av mina arbetsuppgifter bestod av att köra jord med skottkärra. Då blev det lättare att hålla värmen.


Kyrkan är murad av en blandning av kalksten och marksten och det är rejäla bumlingar det handlar om. Under århundradena har kyrkan utvidgats åt alla håll och har nu formen av ett kors.

Det finns mängder av vackra byggnadsdetaljer i och på kyrkan. Här är västra porten, min favorit. Smidesarbetet är fantastiskt! Det finns liknande, hänförande vackra dörrar på ytterligare några kyrkor i länet, bland annat i Östra Skrukeby samt i en kyrka på slätten söder om Vadstena. (Minns tyvärr inte vad just den kyrkan heter.)


Kyrkan har två kor, ett yngre och ett äldre. Detta är det äldre, lite mindre, med den gamla dopfunten från senare delen av 1600-talet (av Mikael Hacke från Skänninge). Antependiet är av röd sammet och har monogram i silver. Det skänktes till kyrkan 1761 av familjen Wennerstedt.

Inne i kyrkan finns väggmålningar från olika tidsperioder. Här är det S:t Göran och draken som förevigades 1588.

Nedan en närbild på ett av valven med sina fina målningar. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns mycket som är sevärt här.

2 kommentarer:

  1. Trevligt att höra från Vaktmästarn igen......
    Anders

    SvaraRadera
  2. Tackar! Det blir lite sällsynt med inläggen under den här årstiden. Men nu är säsongsstarten nära, och frågan är väl var man hamnar i år. Att det blir något att skriva om är ju säkert.

    SvaraRadera