torsdag, mars 26, 2009

Sjuk i god tid

Har jag tur eller? Jag blev sjuk. Orkar ingenting. Känner ingen hunger eller törst. Fryser. Mår illa. Det här betyder förhoppningsvis att jag hinner bli frisk tills jag börjar jobba.

En vän till mig var nyligen sjuk. Tog sig inte riktigt tid att bli frisk dock, utan åkte plikttroget iväg till jobbet för tidigt. Jag mailade en manual för hur man kan tänka kring relationen jobb-sjukdom.


Så här kan man tänka:
 1. Det är bara DU som vet och kan känna om du är sjuk. Bara du kan avgöra om du mår så dåligt att du behöver vara hemma för att samla kraft och bli frisk. (OBS! Gäller både fysiska och psykiska symtom! Om man bara letar efter fysiska sjukdomssymtom och ignorerar de psykiska, går man garanterat in i väggen.)


 2. Om du verkligen tror att du blir frisk genom att åka och jobba får du skylla dig själv.


 3. När du är sjuk så är du sjuk. Det betyder noll ansvar gentemot någon annan än dig själv (undantaget barn som är så små att de inte kan ta hand om sig själva).


 4. Om du tar på dig ansvaret för att sköta ditt jobb när du är sjuk, då har du tagit på dig arbetsgivarens ansvar. Det är arbetsgivaren som ska se till att det arbete som ska utföras blir utfört när du inte är där. För du är ju hemma och är sjuk.


 5. Om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar - so what? Vägra se dig själv som ett offer för en arbetsgivares eventuella ansvarslöshet.


 6. När du är tillbaka på jobbet fortsätter du bara där du var när du blev sjuk.


 7. Skriv ut den här listan och häng upp den på ytterdörren. Läs listan innan du klär på dig och går ut. Om du känner dig sjuk när du läser listan ska du låta bli att klä på dig. I stället vänder du om och går och lägger dig och vilar.

2 kommentarer:

 1. En intressant lista, jag gillar speciellt punkt 4 och 5.

  SvaraRadera
 2. Min personliga favorit är 2:an...

  SvaraRadera