lördag, januari 21, 2012

Grävning i Viby

Under hösten och vintern har det grävts i Viby. Många kubikmeter jord har grävts upp och skyfflats ner igen. Det läggs nya ledningar för vatten, avlopp och bredband i byn. Från före detta församlingshemmet, förbi vaktmästeriet och vidare ner över gräsmattan till nästa granne har det grävts ett rejält dike. Gamla ledningar har tagits fram och snart ska de nya vara på plats. De gamla avloppsbrunnarna i betong ska pensioneras. I stället blir det nya i plast med kvarnar i. Kvarnarna ska mala sönder det som spolas ut från toaletterna och sen pumpas avloppssörjan vidare.

Så uppstod då frågan om vart avloppet från kyrkan tar vägen. Jag trodde församlingshemmet, vaktmästeriet och kyrkan delade brunn, men det stämde inte. Någon karta över kyrkans avlopp har inte gått att hitta.

För att reda i detta konsulterades förr-förr-förre vaktmästaren. Han är pensionär sen länge, men en utmärkt informationskälla när det gäller kyrkogården. Han berättade att det finns en avloppsbrunn precis utanför kyrkan. Vanligtvis ser man ju avloppsbrunnar eftersom de sticker upp ovanför markytan. Brunnen utanför kyrkan syntes inte, så det tog en stund att hitta den. Locket stötte vi inte på förrän vi grävt cirka 35 centimeter...


 
Nu finns det bildbevis på var brunnen är belägen. Min efterträdare slipper att ringa till mig på ålderdomshemmet för att fråga var den är. Jag lånade en kona från NCC för att markera platsen så att ingen missar hålet och ramlar ner i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar