söndag, maj 06, 2012

Pilgrimsvandring

I vintras bildades i vårt pastorat en liten grupp som vi kallar pilgrimsgruppen. Vi vill lära oss mer om pilgrimer, pilgrimsvandringar och vad det innebär att vara pilgrim. Och så vill vi vandra, förstås. Några av oss har varit på studiebesök på Pilgrimscentrum i Vadstena. Det är en fascinerande plats på många vis, och jag vill inte ens försöka förklara hurdant det är där. Det är bättre att åka dit och uppleva det.

Vår pilgrimsgrupp stöds av Pilgrimscentrum och vi har haft den stora förmånen att få ta del av de kunskaper och erfarenheter som centrets präster glatt och villigt delar med sig av. Lars har varit hos oss i Kyrkans Hus i Mantorp och berättat om pilgrimernas historia. Thomas har talat om den praktiska delen, hur man kan vara klädd och vad man bör packa i ryggsäcken.

Vandrar gör man i en gemenskap och där är delandet ett av ledorden. Vi delar med oss till varandra, både av livserfarenheter och matsäck. Ännu har vi bara gjort en vandring tillsammas. Den ägde rum Annandag Påsk och sträckte sig från Kyrkans Hus till Veta kyrka.

I eftermiddag blir det en lite längre vandring, som utgår från Kyrkans Hus och avslutas i Sya med en pilgrimsmässa med körsång. Och jag är ledsen för att jag inte kan vara med. Mina knän har värkt den senaste veckan och det är svårt att vandra då. Jag har alltid tagit för givet att jag kan gå långa sträckor, för det har jag gjort förr, och njutit av det på alla vis. Nu känns det som att jag sviker pilgrimsgruppen genom att inte vara med, men jag sätter siktet på vår nästa vandring som ska utgå från Domkyrkan i Linköping och har Vreta Klosters kyrka som mål. Mer information om detta kommer framledes. Välkommen att vara med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar