måndag, december 27, 2010

Julens altarblommor

Blommorna som prydde altaret under julaftonens gudstjänst var helt underbart vackra. Julnejlikor...

Det är röda nejlikor som har fått dra upp blå färg i kronbladen. Min kamera ville inte återge färgerna riktigt sanningsenligt. Nejlikorna var mycket mörkare, mer dramatiska, än vad bilden visar. (Låter precis som något jag skrivit tidigare - det där om färgåtergivning...)

torsdag, december 23, 2010

Julgran

Igår fick julgranen äntligen komma in i kyrkan. När man är nybörjare som jag är, blir det inte alltid som man tänkt. Granen beställdes i god tid, men eftersom den också kom i väldigt god tid (före första advent), lät jag den ligga ute tills det var dags.

När jag sen tittade på granen inne i kyrkan, tyckte jag att den var lite kort. Mycket riktigt - den är 2,80 trots att jag beställde en på 3,50. Vilken miss! Till nästa år blir det skärpning för min egen del. Ska jag köpa gran, får jag använda måttbandet direkt. Och i år får kyrkobesökarna ställa sig upp i bänkarna för att titta på granen där den står i det rymliga koret...


För övrigt har denna julgran mycket mera charm än många andra granar. Det här är inte en s k "Kalle Anka-gran". Den är krokig på flera ställen, så hur man än sätter fast den i julgransfoten, ser den sned ut. Står man längst bak i kyrkan och tittar, ser granen ut som den ska välta, men faktum är att den nedre hälften av granen (dvs stammen) står helt rakt. Och grankritiker ombedes att betänka att detta är en Guds skapelse, och att granen, om den själv fått välja, förmodligen hellre hade stannat kvar i skogen där den växte.

God Jul tillönskas alla granar där ute!

onsdag, december 22, 2010

Vaktmästarn's kontor

I samma byggnad där garaget finns, har vaktmästaren ett litet kontor. Det är funktionellt och trivsamt. Där finns toalett och dusch, en garderob och ett värmeskåp, en kontorsdel med skrivbord och stol, samt ett litet pentry. Det har inte skett särskilt stora förändringar där, sen jag tog över, men lite personlig prägel ville jag sätta.

Väggarna kändes lite kala, så jag hängde upp några änglar på den vägg som blicken oftast faller på.


Änglarna är tecknade och sen färglagda med akvarell. Det är inte jag som har gjort dem... men jag förmedlar gärna kontakt med konstnären, ifall någon vill ha en egen ängel.





Nu ska jag iväg till gymmet, sen ska det fixas i kyrkan inför mässan på julafton.

En riktigt fin vinterdag tillönskas alla läsare!



söndag, december 19, 2010

Prärieklockor

Veckans altarblommor är vita, fyllda prärieklockor med mycket långa stjälkar. Det blev också inköp av nya vaser så att blommorna verkligen kunde komma till sin rätt. De gamla vaserna passar bara för låga buketter.




Några av prärieklockorna hamnade i minikrukor som dekoration på kaffeborden.


Att fixa med blommorna till kyrkan är en av de roligaste arbetsuppgifterna i det här jobbet. En skön avkoppling efter snöröjningen så här års. Ett bra sätt att varva ner inför veckoslutet. En skönhetsupplevelse som man får betalt för att utföra.

torsdag, december 16, 2010

Dekorera mera

Förra veckan hölls en kurs om kransbinderi och (jul)grupper på Växthuset Mobilia i Mantorp. Där var det roligt att vara med! Detta har nu inte så mycket med jobbet som kyrkvaktmästare att göra, för jag betalade kursen själv, men man kan ju alltid förena nöje med lite nytta också. Förutom de julgrupper jag gjorde åt mig själv, blev det en krans att hänga på kyrkporten.

tisdag, december 07, 2010

Trafikfarlig kyrkogårdsmur

Igår blev en stackars lastbil anfallen av kyrkogårdsmuren. Tyvärr blev jag inte ögonvittne till själva händelsen, men jag hörde den. Ljudet var väldigt likt det då en lastmaskin sätter ner skopan mot marken och skjuter på, en kraftigt skrapande ljud, så det var vad jag trodde jag hörde.

I stället var det alltså så, att kyrkogårdsmuren blev helt tokig och anföll en stackars lastbil bakifrån och tryckte sig in under flaket.

Avgör själva av dessa spår. Man ser ju att lastbilens bakhjul hamnat väldigt nära muren, och att det är släpspår ovanpå muren och ut över snön. Dessutom blev lastbilen skadad och tappade locket till någon slags lucka som förmodligen sitter ganska långt bak på den.



Två gånger i rad anfölls lastbilen av muren! Om detta händer fler gånger, måste jag nog vidta åtgärder. Vad gör ni andra kyrkvaktmästare för att hålla kyrkogårdsmurarna lugna? Problemet verkar vara värst under vinterförhållanden.

lördag, december 04, 2010

Fler skönhetsupplevelser på arbetsplatsen

Kyrkan ser majestätisk ut i den bleka vintersolen... Man blir ju glad när man kommer till jobbet och det ser ut så här.


Detalj av grinden som ser ut att ha fått tomteskägg...


torsdag, december 02, 2010

Före snön

Innan snön kom, hann jag fotografera en gravstenssockel som var så vackert dekorerad av naturen själv. Både mossor och lavar har funnit en bra växtplats där.


Det påminner om ett skärgårdslandskap, där mossan bildar små öar på stenytans hav. Fantasin får tankarna att dra iväg på äventyr när man tittar på såna här skapelser...