tisdag, juni 29, 2010

Rea hos handelsträdgården

Igår när jag svängde in på vägen mot kyrkan, möttes jag av denna skylt:


Efter midsommarhelgen blir det rea i handelsträdgården i Viby. Halva priset på blommor och krukor. Vem vill inte vara med och fynda? De öppnar kl 9 på vardagar. Igår var första kunden på plats 23 minuter före öppningsdags... Jag vattnade sommarblommor på kyrkogården och tittade på klockan när tillströmningen av kunder började. Efter att den första bilen passerat, var det en jämn ström av bilar till och från handelsträdgården under hela dagen.

Växthusen var ännu fulla med vackert blommande, frodiga växter, så det var väl inte så konstigt att så många människor ville passa på att fynda. Jag åkte själv dit under frukostrasten och köpte några ampelpelargoner till altanen därhemma.



Gissningsvis blir det lika mycket trafik idag, och kommande dagar, innan handelsträdgården stänger för semester. Man får se sig för när man går från kyrkogården till garaget, för det är skymd sikt från två av ingångarna och man vill ju inte bli påkörd av ivriga blomsterspekulanter.

Under dagen kommer jag att fundera var någonstans på kyrkogården man skulle kunna hänga upp såna här fantastiska amplar nästa sommar...

söndag, juni 27, 2010

Midsommar

Igår var det min tur att tjänstgöra på högmässan. I vanliga fall förläggs den ju till söndagar, men igår var ett undantag. Något som fångade min uppmärksamhet mer än vanligt, var prästens predikan. Prästen som tjänstgjorde igår har en fantastisk berättarförmåga. Han använder inga minnesanteckningar, han kommer aldrig av sig, utan berättelsen bara flyter fram med betoningar på de rätta ställena. Det han talar om, kan man se framför sig som om det vore verklighet. För mig blev det en sällsam stund, eftersom jag oftast har svårt att koncentrera mig om någon talar längre än ett par minuter.

Jag kan inte återge berättelsen, men den handlade om en familjs midsommarfirande, särskilt om ett av barnen i familjen, om en tradition och om att inte bekymra sig varken för det som varit, eller för framtiden. Och altarblommorna, som jag plockade hemma i trädgården och i skogen intill, precis innan jag åkte iväg till kyrkan, illustrerade exakt en del av berättelsen.


Ibland tycks saker och ting sammanfalla på ett sånt sätt att man bara kan förundras över det. Igår var ett sånt tillfälle.

tisdag, juni 22, 2010

Minneslunden

Minneslunden känns just nu som ett sorgligt kapitel. Jag har inte hunnit med att snygga till den så som jag vill. Det har varit så mycket annat som fått gå före. Eländet började tidigare i våras, då jag upptäckte att alla fem forsythiabuskarna hade torkat ut under vintern. Här är två av dem.


Även de små granarna som satt inklämda mellan forsythiorna och idegranshäcken hade sett sina bästa dagar. Och kirskålen hade börjat bre ut sig med väldig fart.


 Hittills har jag hunnit gräva bort de döda granarna samt tre av forsythiorna. Men det har i stället skapat en större, tom yta av stenhård lerjord som behöver bearbetas innan man kan plantera något annat på platsen. Planen är att sätta in perenner som ska locka fjärilar till minneslunden. Fjärilar är ju som flygande blommor.


Bilden ovan: så här såg den blivande fjärilsrabatten ut i slutet av maj. Längst bort står de torra forsythiorna kvar. Det är de som jag nu hunnit få bort. Där vill jag plantera en fjärilsbuske, syrenbuddleja, i stället.


En bit in i juni har det vuxit till sig lite. Forsythiorna är väck. En höstaster håller på och breder ut sig alldeles för mycket intill gravkapellets vägg. Penséerna har sett sina bästa dagar... Det som bjudit på riktig skönhet på sistone är syrenträdet med sina mörklila blommor, men den står i andra änden av minneslunden.


Men det vackraste av allt är nog denna skönhet. Lite undanskymd bakom en uppstammad syrenhortensia i rabatten växer den. En blå iris som är något mera blå i verkligheten än på bilden. En av de andra vaktmästarna har en sån i sin trädgård, och har en gång i tiden delat sin egen planta och satt den här i minneslunden. Och jag fick en planta också, som nu knoppas i en rabatt hemma hos oss.


Kanske blir det lite tid till minneslunden nästa vecka? Jag hoppas det. Denna vecka blir ju lite kort, eftersom det är midsommarafton på fredag, och högmässan som brukar vara på söndagar inträffar nu på lördag i stället. I början av juli är det dags för häckklippning, och den vill jag ha avklarad innan semestern. Jag minns en gammal kyrkvaktmästares ord: "Det finns ALLTID något att göra på en kyrkogård."

lördag, juni 19, 2010

Altarblommor och idéer

Jag har nog skrivit detta förr, men jag skriver det igen - en av de roligaste arbetsuppgifterna, som kyrkvaktmästare, är när man får åka till blomsteraffären och välja ut altarblommorna. I en särskild almanacka i kyrkan finns instruktioner om vad som ska stå på altaret vecka för vecka. För blommorna gäller nu blandade färger, vilket ger enorma möjligheter till variation.

Föregående och denna veckas altarblommor var helt oemotståndliga. Dessa blå chrysantemum är visserligen färgade, men jag tyckte den blå färgen var helt fantastisk. Tillsammans med den vita skyn blev buketterna anslående. De finska färgerna...


Den blå färgen är mycket mörkare i verkligheten än på bilderna.


Några enstaka kronblad har inte fått någon blå färg, utan lyser vita. Det gör dem bara extra charmiga, tycker jag. Bladen har blivit mörka av den blå färgen. Jag tycker det liknar ett gammalt svartvitt foto, där chryssen blivit kolorerade.

När jag gör i ordning blommorna, får jag ett gyllene tillfälle att iaktta detaljer och låta fantasin löpa sina egna vägar. Det är ett sånt tillfälle när det kan dyka upp nya idéer om vad som helst. För mig är det en av fördelarna med just det här yrket. Jag har jobbat med många andra saker förr, men aldrig med något som genererat så många tillfällen till reflektion på arbetstid som detta. När jag arbetade som folkhögskollärare fick jag visserligen massor av idéer, men de flesta var direkt yrkesrelaterade, och de dök oftast upp när man var ledig, vilket gjorde att det kändes som om man jobbade även på sin fritid. Skillnaden nu är att jag får idéerna under arbetstid, utan att det sinkar mig i utförandet av arbetsuppgifterna.

Blev det lite flummigt nu? Hoppas ändå att det går att förstå vad jag menar ;-)

fredag, juni 18, 2010

En lång dag...

Gårdagen blev lååång... Steg upp kl 4, var på plats på jobbet kl 6 och åkte därifrån 19.30 ungefär. Då hade jag hunnit trimma lite, klippa en massa gräs, plantera ett antal sommarblommor samt vattna de skötselgravar som hittills fått sina sommarblommor. Men morgonen började med fågelinventering. Här är mamma eller pappa kaja. De har ett gäng ungar under spåntaket till sakristian. Taket har gått sönder där, så fåglarna kunde lätt ta sig in där och bygga bo. Vilken dag som helst hoppar nu ungarna ut och börjar flygöva. Jag väntar med spänning och hoppas att de inte gör det under helgen, för då får jag ju inte se dem!


Så var det sommarplanteringen då. Det blev mest isbegonior, en klassisk sommarblomma på ett otal kyrkogårdar i landet. Tål sol och torka, tål regn och rusk, och står sig ända till första frosten på höstkanten.


Som vanligt tycker jag att det ser ynkligt ut så här i början. Plantorna är ju små och är tänkta att växa till sig, men ändå undrar man: "Kommer det att bli något av det här?" Annat är det med växterna som jag köpt till de stora urnorna. De är härligt rufsiga och tufsiga och det ska bli så roligt att få se hur de artar sig. När jag väljer växter blir jag blomsterkompositör. I denna urna finns en underbar doftpelargon längst bak, i mitten heliotrop, på sidorna hängande rosa petunior och längst fram en silvrig helichrysum. Det som spretar som gräs på höger sida minns jag inte vad det var, men det lär visa sig. Jag tror det skulle bli något slags svansar på den.


Växterna till gravrabatterna beställs från Wreta handelsträdgård utanför Skänninge. Plantorna till urnorna har jag köpt i Viby handelsträdgård som ligger nära kyrkogården. De känner igen mig där nu, hon som kommer farande med kyrkans åkgräsklippare med vagn efter. Smidigare än att ta bilen, eftersom det går att lasta mer i gräsklipparvagnen än i min lilla personbil.

Efter gräsklippning och fyra timmars stretande med vattenslangen var det dags att åka hem. Då var klockan 19 och jag satte mig i bilen och körde 20 meter. Sen stannade bilen. Bränslet var slut. Ändå var nålen inte i botten, varningslampan hade inte tänts. Jag hade misstänkt att detta kunde hända, men förväntade mig ändå att varningslampan tänds först, och så kan man åka kanske en mil till. Men icke.


Så bra då att jag bett min sambo komma förbi efter jobbet, eftersom han också jobbat över. Medan han åkte till macken, tog jag mig en närmare titt på kyrktuppen. Bilen hade ju stannat lägligt mitt framför kyrkan. Tornet är högt, och det var svårt att se detaljerna där uppe, så jag tog kameran och zoomade in spetsen. Men eftersom synen inte är den bästa längre, kunde jag ändå inte se på displayen hur kyrktuppen egentligen ser ut. Men det fick jag se när jag tittade på bilderna i datorn...


Det är inte bara en tupp där uppe. Viby kyrka har även två kyrkkråkor! Så var då en lång dag till ända med denna betraktelse. Vi kom hem så småningom, och idag är en ny härlig arbetsdag på kyrkogården. Och bilen är fulltankad...

tisdag, juni 15, 2010

Efter ruskvädret

I helgen var det aningen blåsigt i våra trakter. Så även på kyrkogården. De gamla lindarna passade på att släppa sina gamla torra grenar. Måndagen skulle egentligen ägnats åt att förbereda gravrabatterna inför sommarblomsplanteringen, men i stället blev det en städdag.

Ytorna under lindarna var fulla av både stora grenar och små kvistar. De största gick ju att plocka för hand, fast man fick kröka rygg bra många gånger under dagen. De mindre samlades ihop med räfsa. Ett tag funderade jag på att köra över alltihop med gräsklipparen, men det hade förmodligen inte sett särskilt snyggt ut. Och jag skulle fortfarande varit tvungen att plocka bort de grövsta grenarna först. Och grusgångarna var ju också fulla med skräp.

Men när man lagt ner så mycket tid och arbete på att snygga till det, är det oerhört tillfredsställande att se en sån här syn. Då känns det som att det värsta är avklarat, och grusgångarna och gräsytorna ser prydliga ut igen.


Idag börjar planteringen av sommarblommor. Jag får väl "förbereda" rabatterna samtidigt som jag planterar...

fredag, juni 11, 2010

Penséer

Det är dags att ta bort penséerna från gravrabatterna, för nästa vecka kommer sommarblommorna. Penséerna har varit fantastiska i år. På de platser där rabattjorden byttes ut i våras, har de vuxit sig frodiga och fina, med mängder av små söta blommor. Ändå har de inte blivit så där rangliga som penséer brukar bli efter ett tag.


Så här har det sett ut där de varit som allra finast. Rabatten alldeles igenvuxen med blommor, och knappt plats för något ogräs!


Det känns tungt att behöva rycka upp dem nu, men sådana är rutinerna på kyrkogården. Ska sommarblommorna hinna bli stora och fina, måste vårblommorna bort nu.


Jag sparar de här bilderna i minnet, och hoppas att det blir så här fint även nästa år...



torsdag, juni 10, 2010

Pantersnigel

Igår morse när jag kom till jobbet, var jag tidig nog (klockan 5.45) för att få se en pantersnigel framför garaget! De brukar inte vara framme dagtid, så jag hade tur.


I naturen finns så många fantastiska kryp, så man kan inte låta bli att förundras. Vareviga dag finns det något att fascineras av, ifall man har lite tur att få syn på det. Ifall man är avslappnad nog att se det man har omkring sig, och inte lever enbart i sitt huvud, med tankarna på framtiden eller ältande över något som har skett, men som faktiskt inte ÄR längre.

När jag ser något sånt här, då förs jag omedelbart till NUET. Alla bekymmer försvinner. Alla tankar försvinner, tiden står stilla en stund. En stunds lycka...

måndag, juni 07, 2010

Flit på kontoret

Idag har det utförts stordåd på vaktmästarkontoret. Vanligtvis fyller jag i ett eller annat papper, läser om hur man vårdar kyrkliga inventarier, eller äter frukost, på kontoret. Men när jag kom in där idag, såg jag att någon annan redan arbetade hårt därinne.

Då och då kan man se en myra komma promenerande tvärs över golvet. Var den kommer ifrån, och vart den är på väg, har jag aldrig tagit reda på, fast det borde jag väl egentligen göra. Men så länge den lämnar min mat ifred får saken bero...

Den här hårt arbetande individen hade fixat sin mat själv. Här följer riktiga actionbilder!



Kolla fotarbetet!



Myran hade ett bra grepp, men golvet var halt. Hur det slutligen gick, förtäljer inte historien. Men hela denna episod kändes väldigt inspirerande. Jag kände mig som Pippi Långstrump hela dagen. Lyfte tunga saker och skyfflade mängder av jord.

Det var en sån där dag när man inte riktigt märker att tiden går. Ungefär halv sex i morse var jag på jobbet, och när det kändes som att det var dags att äta middag, var klockan halv fem på eftermiddagen. Nu är inte varje arbetsdag riktigt så lång, men det är inte svårt att spendera halva dygnet på jobbet så här års. Och det är ju roligt mest hela tiden. Roligt!

lördag, juni 05, 2010

Blommor i urnorna utanför kyrkan

Utanför kyrkporten står två härliga urnor i keramik. Glasyren skiftar i både brunt och blått, och ibland, när solen ligger på, ser de helt blanka ut. Ändå tycker jag att de är rätt så diskreta, vilket är tacksamt, för då spelar det ingen roll vilken färg det är på blommorna som man planterar i dem.

Tidigt i våras planterades blå storblommiga penséer och minipåskliljor i urnorna.


Inför Mors dag förra veckan var det dags att plocka bort dem. Påskliljorna hade blommat ut och penséerna började bli rangliga, och handelsträdgården i närheten hade ett stort, frodigt sortiment av sommarblommor att välja mellan, så det var inget svårt beslut att fylla urnorna med något nytt.

Som person är jag väldigt förtjust i färger! Jag gillar nästan alla färger, och varje färg har sin funktion. Ibland är det på sin plats att vara diskret och sober, men utanför kyrkan ska det lysa av glädje, tycker jag. Själv blev jag väldigt glad när jag hittade dessa härliga blomster: pelargon i rosa och cerise och hängverbena i en underbar, djupt mörklila nyans. Tillsammans med helichrysum i silver blev det riktigt fint, eller vad säger ni?